Vedligeholdelse af trægulve – Gulvrengøring og gulvpleje

Vedligeholdelse af trægulve er vigtig for at bibeholde en smuk og slidstærk overflade. At vedligeholde træ er ikke svært idet det blot kræver at man benytter det rette rengøringsmiddel. Såfremt du er usikker på dine muligheder er kontakt til en fagmand muligt.

Vedligeholdelse af trægulve er en god ting

Træ er en af verdens mest alsidige gulvbelægninger, der giver en traditionel skønhed med mange praktiske
fordele:

  • Varigt udseende
  • Smudsafvisende, modstår pletter som feks. vin og mad
  • Varmt og behageligt at røre ved
  • Nem at rengøre
  • Kan fornyes og opfriskes
  • Hygiejnisk og støvfri, specielt god for allergikere.
  • Træ er en ressource som kan fornyes.
vedligeholdelse af trægulve herunder rengøring
Rengøring og vedligeholdelse af trægulve

Gulvpleje- og vedligeholdelse af trægulve

Forskellige arter

Alle trægulve har et målesystem til deres og hårdhed og dermed modstandsdygtighed overfor slid. Men trægulvenes fysiske egenskaber kan blive øget væsentligt ved at få pålagt en gulvbehandling. Normalt påføres
enten olie, lak eller lud.

Stop snavs og skidt

Ligegyldigt hvilken overfladebehandling du har på dit trægulv, så er der en ting du skal huske. Snavs og småsand virker som sandpapir og ødelægger hurtigt den beskyttende gulvbehandling på dit trægulv. Så derfor er det nødvendigt ofte at støvsuge, feje og vaske sit gulv. Brug ikke stærke rengøringsmidler, men forhør dig hos Byens-gulve.dk for at være sikker på at du vasker i det rigtige rengøringsmiddel.

Dørmåtte

Hold snavs og småsand ude ved at bruge en måtte ved alle indgangsdøre til boligen. I vinterperioden er det ofte en god idé at bruge en udemåtte udenfor døren og en eller to indemåtter.

Brug filt under stole- og bordben

Alle bevægelige møbler påsættes filtdupper under stole- og bordben. Netop bord- og stoleben er meget hårde ved trægulve når de skubbes eller trækkes ud- og ind.

Ingen høje hæle

Byens-gulve.dk oplever ofte, at høje hæle ødelægger trægulve. Det siges, at trykket på en stilethæl svarer
til 2 tons. Høje hæle ødelægger ikke blot trægulve, men det ses ofte trykmærker og frakturer på keramiske
fliser, linoleum- og vinylgulve.

Kæledyr

Negle på nogle husdyr kan skabe et trægulv. Det ses ofte, at katte og hunde skraber i trægulve. Derfor er det en god idé at trimme dem regelmæssigt og klippe deres kløer. Det er også en god idé at spille og lege med dem udenfor.

Områder med mere slid end andre

Nogle områder af huset oplever mere slid end andre. Køkkener, især foran vasken, har altid en masse trafik. Brug eventuelt her en lille måtte eller vask med et rengøringsmiddel med plejefilm.

Tæpper

Områder med tæpper kan bruges til at beskytte områder med meget trafik. Det er vigtigt at tæpper altid holdes rene og tørre. Ryst dem udenfor og støvsug dem ofte. Mange bliver chokeret når et tæppe fjernes fra trægulve. Ofte ses der farveforskel på gulvet, idet der er sket en misfarvning på grund af sollys. Såfremt tæppet fjernes helt, vil farven med tiden udlignes, men det vil tage tid, så være tolmodig! Spørg eventuelt Byens-gulve.dk og få gode råd til hvordan misfarvning undgåes.

Vær forstigtig ved tunge møbler

Husk at løfte tunge møbler og ikke skubbe dem hen over gulvet. Ved meget tunge møbler kan det være en god ide at bruge en vogn med gummihjul eller andet som hjælp.

Hvad med sprækker i trægulve?

Trægulve kvælder som man siger! Det vil sige at trægulve udvider sig og svinder ind alt afhængig af temperatur og luftfugtighed. Om sommeren udvider de sig og om vinteren trækker de sig sammen som følge af centralvarme. Det er vigtig at undgå ekstreme temperatursvingninger og luftfugtighed.

Ridser

Den vigtigste ting at gøre ved ridser i trægulvet er, at finde årsagen og træffe forebyggende foranstaltninger til at afhjælpe problemet. Gentagne flytninger af genstande samt høj trafik og slidtage med fodtøj giver mange ridser i et trægulv. Specielt stole og kontorstole kan give grimme skader på et trægulv. Her er det nødvendigt med en beskyttende plade eller tæpper for at give den optimale beskyttelse mod ridser. Dybe ridser eller hakker kan som udgangspunkt ikke repareres, især ikke på et lakeret trægulv. Her er den eneste løsning at udspartle skaden og vente med at ordne det, indtil hakken træspartlen er tør. Reperationer med træspartel eller plastictræ fremtræder ofte markant. Såfremt trægulvet er olieret er det noget lettere. Et olieret trægulv kan repareres, og det specifikke område re-olieres. Såfremt skaden er mere alvorlig end dette, så er det bedst at konsulterer Byens-gulve.dk

Fugt

Fugt er den største fjende for trægulve. Et trægulve der er udsat for vand i en længere periode bliver ødelagt. Ethvert trægulv skal selvfølgelig kunne tåle almindelig gulvvask med vand. Alt spild af vand eller lignende skal hurtigst muligt fjernes med en absorberende klud eller moppe.

Indendørs potteplanter

Anbring aldrig planter direkte på et trægulv, selv om de står i en vandtæt underkop. Brug altid en forhøjning når du stiller en urtepotte på trægulvet så der kan cirkulere luft nedenunder. Dette vil forhindre kondens på urtepotten og derfor ikke beskadige trægulvet. Det vil også være lettere at se om der er spildt vand på gulvet.

Få besøg af vores iderige gulvmand allerede i dag, så vi kan finde den rette løsning for dig! En god ide behøver ikke at være dyr. Vi tager telefonen alle dage, også gerne aften og weekend.